tiistai 22. huhtikuuta 2014

Maailman synty päiväkoti Kurjessa

Maailman synty -kokonaisuudessa päiväkodissa pidetään esityksen lisäksi aina kaksi työpajaa. Työpajoista ensimäisessä tutkitaan erilaisia tarinoita maailman synnystä mm. kiinalaisen kansantarun mukaan.

Toisessa työpajassa tutkitaan lasten omia tarinoita. Viikon aikana lapset ovat saaneet piirtää miten maailma on heidän mielestään syntynyt ja työpajassa niitä tutkitaan vähän lähemmin. Tässä päiväkoti Kurjen muutamien eskarilaisten ajatuksia ja versioita siitä miten maailma onkaan syntynyt:




"Jumala loi maailman."


"Kuningatar loi ensin linnan ja sitten maailman."

"Maailma synty junan sisältä ja Allah veti tulen."

"Ennen koko maailma oli pelkästään jäätä. Sitten se alkoi sulaa. Sitten niistä tuli taloja ja ihmisiä."

"Maailma on syntynyt kukasta."


Ensi viikolla jatketaan päiväkoti Saanassa ja mennään päiväkoti Pihapirttiin!

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Maailma syntyy Kontulassa ensi kerran maanantaina!


Maailman synty -esityksen ensimmäinen ennakko pidettiin eilen Kansallisteatterin harjoitushuoneessa. Ennakko sujui hienosti ja vielä huomenna lauantaina on mahdollisuus nähdä esitys ennen kuin se lähtee kiertueelle kontulalaisiin päiväkoteihin. Eilinen lapsiyleisö koostui hyvin eri-ikäisistä lapsista, joilta tuli oivaltavia kysymyksiä esityksen jälkeen, muuan muassa kysymys miksi maailma on syntynyt? Tuohon kysymykseen olikin haastavaa tekijöiden heti löytää vastausta. Me kun olemme pohtineet vain miten maailma on syntynyt. Niin, miksi me oikeastaan olemme täällä?


 
Esitys on tehty kiertävään muotoon ja niinpä koko esityksen lavastus, puvustus ja rekvisiitta mahtuvat tähän punaiseen matkalaukkuun. Toivotaan keväälle aurinkoisia aamuja niin on kiva rullailla pitkin Kontulaa matkalaukun kanssa.   


Lyhytkään teatteriesitys ei synny ilman taustajoukkoja ja tässä vaiheessa sanotaankin iso kiitos Maailman synty -esityksen ”vuokoille”. Kontulan aika! -esityksen äänisuunnittelija Antti Wuokko on toiminut sävellysapuna sekä musiikillisena neuvonantajana, ja Kansallisteatterin oma Jukka Vuokko on avustanut lavastuksessa sekä tekniikassa. KIITOS W ja V! Kiitokset myös teatterin puvuston väelle ja erityisesti Minna Peltomäelle!

Projektin toinen osa ovat draamatyöpajat. Esityksen jälkeisessä työpajassa lasten kanssa käsitellään erilaisia maailman synty tarinoita, joita esityksessä tulee esille. Esitys kestää päiväkodeissa 30 minuuttia, jonka jälkeen tarinaa ja erilaisia luomistaruja tutkitaan 45 minuutin työpajassa. Viikon päästä pidämme päiväkodissa toisen työpajan, jossa käsitellään lasten omia tarinoita ja mielikuvia maailman synnystä.

Kiertueaikataulu on tänä keväänä seuraavanlainen:

7.4. päiväkoti Kurki
14.4. päiväkoti Saana
28.4. päiväkoti Pihapirtti
5.5. päiväkoti Loimi
12.5. päiväkoti Lammikko






Maailman synty -esityksessä on mukana nukketaitelija Iida Vanttajan upea, lumoava keppinukke (lisää Iidan upeita nukkeja voi ihailla täältä). Esityksessä nukke on Ilmatar, ilman henki.

Reittejä Kontulaan -projektin yhteisenä teemana oli erilaiset reitit ihmiseltä toisen ihmisen luokse. Maailman synty jatkaa samalla teemalla, nyt me yritämme löytää reitin lasten luokse johon käytämme esitystä apuna ja sitten lasten kanssa reittejä muualle maailmaan. Reitillä ollaan siis edelleen.

Odotamme innolla kohtaamisia lasten kanssa päiväkodeissa! Lasten omia tarinoita ja ajatuksia työpajoista kerätään näille sivuille, kannattaa siis pysyä kuulolla. Koko Maailman synty -esityskokonaisuuden tiedot löytyvät Maailman synty -yläpalkista.

Loppuun vielä kuva-arvoitus, tiedätkö minkä maan kansantarun luomimyyttiin tämä kuva liittyy? Vastauksia voi heitellä Facebookissa tai kommentoimalla tähän viestiin.

Maailman synty, mutta keiden mukaan? Kuva löytyy osoitteesta http://www.paintingsilove.com/image/show/186912/turtle-island.